Marilyn Mazur’s Shamania premijerno gostuje u Podgorici

Višestruko nagrađivana kompozitorka i perkusionistkinja Marilyn Mazur iz Danske prirediće koncert u petak, 8.juna u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati.

Ona će predstaviti svoj ansambl u koji je okupila deset uglednih umjetnica iz Skandinavije, među kojima je i norveška plesačica i koreografkinja Tine Erica Aspaas. SHAMANIA je projekat koji je započeo na inicijativu džez festivala u Kopenhagenu u cilju da Mazur oživi svoju staru grupu – muzički teatar “Primi Band”, iz 80tih. Merilin je zavoljela ideju da kreira novu veliku grupu sa fantastičnim muzičarkama današnjice, i da predstavi svježu verziju ideja iz benda Primi: ritualno, prirodno, kakofonično i divlje sazrijevanje ženske zajednice oko primitivne sile, glasova, ritma, dobre energije i pokreta. SHAMANIA je premijerno izvedena na džez festivalu u Kopenhagenu 2015. i gostovala na nekoliko velikih evropskih festivala 2016. i 2017. godine, uključujući i jazzahead!

SHAMANIA je orkestar – muzički teatar sa sjedištem u Danskoj; čine ga muzičarke iz Danske, Norveške i Švedske. Projekat je dobio podršku od Danskog umjetničkog savjeta i drugih organizacija.
Shamania je snimljen u maju 2017. godine; u planu je izdavanje albuma do kraja ove godine.

Tokom svoje bogate i uspješne karijere Merilin Mazur je osvojila brojne nagrade za svoj rad, među kojima su: “Ben Webster” (1983), “Jazzpar” (2001), i “Django d’Or – Legend of Jazz” (2006). Takođe je osvojila nagradu Wilhelm Hansen, za svoj kompozitorski rad, nagrada koja se uglavnom dodjeljuje kompozitorima klasične muzike, kao i međunarodnu nagradu za kulturu kompanije Telenor (2007) i prvu međunarodnu nagradu EuroCore JTI. Tokom svoje ranije karijere, Merilin Mazur je bila članica grupa i orkestara velikana džeza kao što su Jan Garbarek, Miles Davis, Gil Evans i Wayne Shorter.

Članovi ansambla Marilyn Mazur su: Marilyn Mazur, udaraljke, kompozicija/vođstvo, Josefine Cronholm, vokal i udaraljke, Aud Hildegunn Øiseth, truba, koziji rog, Liselotte Anker Larsen, saksofoni, Lis Wessberg, trombon, Makiko Hirabayashi Nielsen, klavir, klavijature, Ida Marie Gormsen, bas, Lisbeth Diers, udaraljke, Tine Erica Aspaas, koreografija & ples.

Više o umjetnici: http://www.marilynmazur.com/

Ulaz je besplatan.

Dobro došli!