KIC danas

  • Muzički program

Muzički program KIC-a njeguje skoro sve muzičke žanrove, od tradicionalnog crnogorskog folklora preko klasične do džez i aktuelnih muzika. Svake godine preko trideset koncerata u KIC-u održe ugledni, domaći i inostrani umjetnici. U posljednjih petnaest godina realizovani su mnogi koncertni ciklusi: Mladi i muzika, Muzičke premijere, Majstori džeza, Guitar Art Fluid, Podgorica Blues Summit, Mjesec poštovanja džeza, Kamerna muzika, Mladi crnogorski pijanisti, Gitara Montenegrina,itd. Raznovrsnost muzičke ponude i referentnost gostujućih umjetnika čine KIC „Budo Tomović“ prepoznatljivom institucijom i u širim okvirima. Pored afirmacije crnogorskih muzičara koji uveliko kreiraju muzičku scenu u Podgorici, u KIC-u su gostovala renomirana imena sa svjetske muzičke scene kao što su: Yasmin Levy, John Lee Hooker jr., David Murray, Jason Moran, Sharrie Williams, Rosenberg Trio, Ralph Towner, Tony Allen, Renaurd Garcia Fons, Trilok Gurtu, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Barokni orkestar Evropske unije, Mladi francuski balet, Orkestar „Zagrebački solisti“, Carla Bley, Steve Swallow, World Saxophone Quartet, Bojan Zulfikarpašić, Magic Malik Orchestra, Christian Howes, Brooklyn Funk Essentials i mnogi drugi.

JAM – Mjesec poštovanja džeza 

Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori (Jazz Appreciation Month in Montenegro) je  projekat koji  je inicirala Maja Popović, urednica muzičkog programa u KIC-u, i pod tim nazivom živi od 2010. godine, svestrano afirmišući džez muziku u Crnoj Gori. Koordinator manifestacije je udruženje Jazz Art, koji u saradnji sa brojnim partnerima, kulturnim centrima, diplomatskim predstavništvima i drugim srodnim institucijama realizuje jednomjesečnu manifestaciju, najveću džez proslavu u zemlji. Najveći broj programa se prirodno dešava u Podgorici i KIC-u, koji je bio domaćin i organizator ovog projekta u “pilot verziji” još 2007. i 2008. godine, kada je ova manifestacija bila ekskluzivno podgorička.
Oslonjen na osnovnu ideju Smitsonijan instituta u Vašingtonu, a proširena  širom svita, projekat je prilagođen potrebama crnogorske sredine. U aprilu se slavi  džez u svim oblicima – kroz edukativne, koncertne, filmske, likovne i druge programe; komunicira sa mladima i starima, studentima i profesorima, amaterima i profesionalcima.
Svi programi, uključujući i edukativne seminare i radionice su besplatni za javnost, sa ciljem da se mladi, ali i šira publika, susretnu i upoznaju, uključe u prosec učenja i stvaranja džeza.  Ujedno, na taj način publika se povezuje sa vrhunskim predavačima, izvođačima i programskim sadržajima poput ciklusa filmova, izložbi, promocija, poetskih i drugih performansa i produkcija. Manifestacija završava 30. aprila, kada se obilježava UNESCO Međunarodni dan džeza.

  • Filmski program 

Svi   planirani programi imaju tri osnovne smjernice u svojoj osnovi – prikazivanje najkvalitetnijih filmskih ostvarenja (poseban osvrt na rad i djelo najpoznatijih glumaca, glumica, reditelja, scenarista, …), edukativni karakter (žanrovska podjela na filmu – mjuzikl,  film noir, komedija, triler, džez na filmu …), kao i upoznavanje sa manje poznatim kinematografijama kod nas (Kina, Izrael, Ukrajina, Indija, Češka, Mađarska …).

Poseban akcenat  je na  ciklusima  autorskog filma, nacionalnih kinematografija,  premijerama domaćih ostvarenja, večerima posvećenim domaćim filmskim stvaraocima (Boro Begović, Veljko Mandić, Momir Matović …)

Probirljiva i zahtjevna podgorička publika uživala je u ciklusima filmova: Klinta Istvuda, Kventina Tarantina, Al Paćina , Roberta Redforda, Tima Rota, Vudija Alena, Federika Felinija, Majkla Kejna,  Književni klasici na filmu, Dani mađarskog filma, Velikani nezavisne produkcije, Neđelja indijskog filma, Dani češkog filma, Festival ekološkog filma , Dani ruskog filma, Dani kineskog filma, Džez na filmu, Mjuzikl-Filmska rapsodija…)

  • Likovni program

Likovni program obuhvata prezentacije kolektivnih i samostalnih izložbi umjetničkih radova i fotografija mladih i afirmisanih umjetnika. Izložbe prati izdavanje kataloga i publikacija. Zbog činjenice da je galerijski prostor ustupljen za potrebe realizacije projekta Američki ugao, izložbe likovnog programa organizuju se u holu Ustanove. U planiranju programa značajna je saradnja sa srodnim institucijama iz zemlje i regiona, stranim kulturnim centrima i nevladinim sektorom.

  • Informativno-edukativni program

Informativno edukativni program KIC-a realizuje se u skladu sa dva osnovna programska opredjeljenja: afirmacijom dijaloškog i interdisciplinarnog pristupa kulturno-umjetničkim i društvenim fenomenima i institucionalnom podrškom mladim književnim stvaraocima. Zbog raznovrsnosti oblasti, tema i načina prezentacije podrazumijeva zasebne programske cikluse, generalno odvojene u dijaloško-edukativni program i književni program. Kroz kreativne radionice, konferencije i panel diskusije, dijaloško-edukativni segment programa tretira različite oblasti kulture i umjetnosti i odgovara na aktuelne podsticaje savremenog duštva. Edukacija i uključenost mladih prioritetan je cilj ovako koncipiranog programa. U okviru književnog programa posebna pažnja posvećena je afirmaciji i podršci mladim književnim stvaraocima, pa je u februaru 2015. godine osnovan Forum mladih pisaca u KIC-u čiji je osnovni cilj stimulisanje i promocija rada mladih neafirmisanih pisaca. Kroz ovaj segment programa književna publika u prilici je da prisustvuje i predstavljanju autora savremene crnogorske književnosti i značajnih ostvarenja u aktuelnoj izdavačkoj produkciji.

  • Dramski program

Dramski program organizujemo kroz djelovanje pozorišta DODEST, Dramskog studija i Škole glume, koja u KIC-u djeluje u kontinuitetu. Tu je i  tehničko-organizaciona podrška gostujućim profesionalnim i amaterskim ansamblima. Produkcija dramskog programa obuhvata realizovanje premijera, koje se u zavisnosti od finansijskih sredstava, pored matične scene, izvode i na festivalima u zemlji i regionu. Nastupi gostujućih profesionalnih i amaterskih ansambala, potvrđuju činjenicu da je KIC mjesto prepoznatljive pozorišne saradnje.

Tokom razvoja ustanova se okreće modernim i eksperimentalim projektima u umjetnosti, pokreće alternativni teatarski izraz u okviru rada alternativne pozorišne scene DODEST  (Dom omladine – dramska eksperimentalna scena Titograd) i osniva Festival jugoslovenskog teatra, FJAT (1985-1991), te nakon raspada Jugoslavije, Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT (1996), što je glavni projekat pozorišnog programa ustanove.

Kroz DODEST i manifestacije FJAT i FIAT koje predstavljaju sintezu multimedijalnih projekata, prostor afirmacije alternativnih grupa i projekata, evoluirala je podgorička i crnogorska eksperimentalna scena. KIC pruža institucionalnu podršku pozorišnom amaterizmu kroz djelovanje Dramskog studij,a na scenama KIC-a predstave izvodi Gradsko pozorište.