VII LJETNJI KAMP ZA KAMERNU MUZIKU 30. JUL – 07. AVGUST, IVANOVA KORITA

Ljetnji kamp za kamernu muziku Montenegro Summer Camp for Chamber Music, održaće se od 30.jula do 7. avgusta na Ivanovim koritima, Nacionalni park Lovćen.  Na kampu učestvuju uglavnom mladi muzičari, srednjoškolci i  studenti. U zavisnosti od repertoara, listu učesnika obično čine gudači, duvači i pijanisti.  Ovogodišnji Ljetnji kamp za kamernu muziku je sedmi po redu i organizujemo ga uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, EU Info Centra iz Podgorice  i Ambasade SR Njemačke. Našoj organizaciji doprinose takođe i Umjetnička škola za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, JU ‘’Lovćen –Bečići’’, Nacionalni parkovi Crne Gore,  Matica crnogorska – ogranak Cetinje, Turistička organizacija Cetinje i drugi.

Sa zadovoljstvom najavljujemo da će na ovogodišnjem Ljetnjem kampu učestvovati preko 50 muzičara iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Bugarske, Rusije, Njemačke, Francuske, Norveške i SAD-a.

Program Ljetnjeg kampa za kamernu muziku se osmišljava u zavisnosti od nivoa i godišta prijavljenih polaznika, a u saradnji sa kompetentnim i pažljivo biranim nastavnim timom. Naši mentori su ugledni umjetnici i muzički pedagozi iz Crne Gore, regiona i Evrope.  Ove godine mentorski tim čine : Anton Martynov, violinista i dirigent iz Pariza (profesor na CNSM – Nacionalni muzički konzervatorijum u Parizu i Kraljevskom muzičkom konzervatorijumu u Monsu, Belgija), Veljko Klenkovski, klarinetista  (vođa klarineta u Beogradskoj filharmoniji i profesor na FMU Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu), Eva Veith violončelistkinja (saradnica u Simfonijskom  i Kamernom orkestru Getingena, Njemačka),  Žana Lekić, flautistkinja i Nataša Popović, pijanistkinja (profesorice kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju), Nadica Ristić Simović, oboistkinja,   Marko Simović violinista, kao i saradnici mentora : violinistkinja Slađana Cvejić, violista Petar Obradović i violončelista Milan Ninković. (istaknuti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra).

Ranijih godina, programskom osmišljavanju i umjetničkoj realizaciji kampa doprinijeli su dirigenti Aleksej Šatski iz Moskve (2012), Elisabeth Attl iz Beča (2013/2014), Thomas Posth iz Hamburga (2015), Jean–Michel Despin iz Pariza (2016), violinista Nazar Kožuhar iz Moskve (2012), pijanistkinja Tatjana Prelević iz Hanovera (2014-2016), violončelista Aleksandar Latković (2014-2015).

Dnevni ritam kampa je sljedeći: studenti sviraju u različitim formacijama, ujutru i popodne. Cilj radionica i majstorskih kurseva je da im se prenese iskustvo sviranja u kamernim sastavima i kamernom orkestru. Tako, polaznik može očekivati da svira u manjim grupama (dua, trija, kvarteti), po preporuci mentora, kao i u sekciji kamernog orkestra, koji proba svakodnevno. Tu se odvijaju i odvojene radionice, u kojima mentori i polaznici rade dublje na tehničkom usavršavanju i umjetničkoj interpretaciji. Repertoar koji polaznici dobijaju, a nekad ga i sami predlažu, sadrži muziku od baroka do 20. vijeka.

Ljetnji kamp za kamernu muziku nije komercijalnog karaktera – organizacija je neprofitna. Troškovi polaznika su svedeni na minimum, zahvaljujući podršci naših partnera i sponzora kao i činjenici da naš domaćin (JU “Lovćen Bečići”), unutar Nacionalnog parka Lovćen, nudi smještaj i hranu po povoljnoj cijeni.

Pored brojnih  mladih  muzičara iz Crne Gore, na kampu su do sada učestvovali muzičari iz Srbije, Makedonije, Albanije, Kipra, Ukrajine, Rusije, Austrije, Italije, Njemačke, Francuske, Japana i SAD. Iako je tipični polaznik kampa mlad, odrasli muzičari nastavljaju da dolaze  i proširuju  repertoar za kamernu muziku, uživajući ne samo u iskustvu stvaranja muzike po sebi, već i u mogućnosti da mudro podijele i prenesu svoju ljubav prema kamernoj muzici mlađima.

Jezik koji bi trebalo da svi učesnici razumiju u svrhu proba je – engleski.

Na kraju intenzivnog sedmičnog rada na učenju novog repertoara, polaznici kampa i njihovi mentori izvode završne koncerte koji su otvoreni za javnost. Ovi ljetnji koncerti, u Podgorici i na Cetinju kao i u atraktivnim gradovima na crnogorskoj obali kao što su Tivat, Perast i Bar, su bili uvijek  inspirativni i nezaboravni, na kraju posebne “vanvremenske sedmice” posvećene muzici i muziciranju s vršnjacima, kolegama i novim prijateljima.

Srdačno pozivamo sve ljubitelje muzike da dođu na ovogodišnje ljetnje završne koncerte, koji će se održati 6. avgusta, u Ministarstvu kulture na Cetinju u 20 sati  i 7. avgusta, u Kulturno – informativnom centru ”Budo Tomović” u 20 sati.  Kao i prethodnih godina, ulaz je slobodan.

Podsjećamo, Ljetnji kamp za kamernu muziku osnovan je 2012. godine, na inicijativu Mihaela Šnura (Michael Schnurr), amatera-flautiste i tadašnjeg njemačkog diplomate u Crnoj Gori. Održava se svakog ljeta u prvoj polovini avgusta u mjestu Ivanova korita, u okviru Nacionalnog parka Lovćen. Nosilac pilot-projekta je bila Ambasada SR Njemačke u saradnji sa Kulturno-informativnim centrom „Budo Tomović“ , a od 2014. godine, KIC „Budo Tomović“ je preuzeo organizaciju projekta, i realizuje ga uz podršku Ministarstva kulture i drugih partnera i sponzora.

Više informacija, muzike, videa, fotografija i atmosfere sa prethodnih Ljetnjih kampova pronađite na linku Facebook stranice   https://www.facebook.com/MontenegroSummerCampforChamberMusic/