O nama

Dobro došli u KIC – Srce kulture grada  

Dobro došli u  Javnu ustanovu Kulturno – informativni centar „Budo Tomović“ (KIC)  čiji je osnivač Glavni grad Podgorica.

KIC  je jedan je od najvažnijih i najprestižnijih centara kulture u državi Crnoj Gori, a djelatnost institucije je planiranje, pripremanje i organizovanje svih vrsta umjetničkih manifestacija i programa – muzičkih, zabavnih, pozorišnih, poetskih,  filmskih, likovnih,informtivno –  edukativnih, promotivnih …

Povezujemo našu javnu ustanovu kulture sa NVO sektorom, međunarodnim institucijama, kompanijama i svim zainteresovanim kreativnim pojedincima i grupama,  kako u Podgorici i Crnoj Gori tako i širom svijeta, a sve sa jednim ciljem – razvijati, unaprjeđivati i obogaćivati  ponudu iz oblasti kulture i umjetnosti.

KIC je izvršni producent Decembarske umjetničke scene (DEUS) i Podgoričkog kulturnog ljeta koje se održavaju pod pokroviteljstvom Glavnog grada Podgorice i gradskog Sekretarijata za kulturu i sport.

Pored organizacije kulturnih i obrazovnih programa, KIC pruža i druge organizacione, uslužne i tehničke poslove. U realizaciji brojnih programa i projekata, partneri KIC-a su: Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Francuski kulturni centar,  brojna diplomatska prestavništva, predstavnici NVO sektora,  brojni  festivali, institucije i agencije u zemlji i inostranstvu.

JU KIC “Budo Tomović” je smješten ispod brda Gorica, u susjedstvu Gimnazije “Slobodan Škerović” i gradskog fudbalskog stadiona “Budućnost”.

Naša vizija je da KIC radi 365 dana u godini ,  prezentujući  samo  odabrane i kvalitetne   programe,  na radost i zadovoljstvo naše publike.

 

KIC ISTORIJAT

U ljeto 1957. godine počela je izgradnja zgrade u kojoj je smješten današnji  Kulturno informativni centar “Budo Tomović” . Zgradu je podizala radnim akcijama, ciglu po ciglu, omladina tadašnje Republike Crne Gore i  Jugoslavije. Dio zgrade je otvoren za potrebe Trećeg kongresa Saveza komunista Crne Gore u julu 1959., a cijela zgrada je završena 1963.  Krajem 1965. godine zgradu na korišćenje u potpunosti dobija  omladina Titograda (Podgorice) i Crne Gore, dok se društveno – političke organizacije iseljavaju i prelaze u “Radovče”.

Ime narodnog heroja Buda Tomovića naša ustanova je naslijedila od istoimenog  kulturno – umjetničkog društva koje je osnovano 1946. godine u Titogradu, kao prvo kulturno – umjetničko društvo u tadašnjoj Republici Crnoj Gori.

Budo Tomović (1914-1942.) je bio pravnik, podgorički advokat , koji je zastupao siromašne slojeve stanovništva, humanista, antifašista, publicista, prvi predsjednik Crnogorske narodne omladine i narodni heroj Jugoslavije. Intelektualac, internacionalnog  obilježio  je  jednu epohu i noviju istoriju Crne Gore.  

Naziv “Budo Tomović” se održava uprkos nizu promjena koje su uslijedile od osnivanja Doma omladine u decembru 1965. godine.  Kasnije, reorganizovanjem društva u okviru najprije, radne organizacije, zatim društvene ustanove Dom omladine “Budo Tomović”, a od 2001. godine  ova institucija traje pod imenom   Javna ustanova Kulturno – informativni centar “Budo Tomović”.

 

KIC DANAS

  • Muzički program

Muzički program KIC-a njeguje skoro sve muzičke žanrove, od tradicionalnog crnogorskog folklora preko klasične do džez i aktuelnih muzika. Svake godine preko trideset koncerata u KIC-u održe ugledni, domaći i inostrani umjetnici. U posljednjih petnaest godina realizovani su mnogi koncertni ciklusi: Mladi i muzika, Muzičke premijere, Majstori džeza, Guitar Art Fluid, Podgorica Blues Summit, Mjesec poštovanja džeza, Kamerna muzika, Mladi crnogorski pijanisti, Gitara Montenegrina,itd. Raznovrsnost muzičke ponude i referentnost gostujućih umjetnika čine KIC „Budo Tomović“ prepoznatljivom institucijom i u širim okvirima. Pored afirmacije crnogorskih muzičara koji uveliko kreiraju muzičku scenu u Podgorici, u KIC-u su gostovala renomirana imena sa svjetske muzičke scene kao što su: Yasmin Levy, John Lee Hooker jr., David Murray, Jason Moran, Sharrie Williams, Rosenberg Trio, Ralph Towner, Tony Allen, Renaurd Garcia Fons, Trilok Gurtu, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, Barokni orkestar Evropske unije, Mladi francuski balet, Orkestar „Zagrebački solisti“, Carla Bley, Steve Swallow, World Saxophone Quartet, Bojan Zulfikarpašić, Magic Malik Orchestra, Christian Howes, Brooklyn Funk Essentials i mnogi drugi.

  • Filmski program 

Svi   planirani programi imaju tri osnovne smjernice u svojoj osnovi – prikazivanje najkvalitetnijih filmskih ostvarenja (poseban osvrt na rad i djelo najpoznatijih glumaca, glumica, reditelja, scenarista, …), edukativni karakter (žanrovska podjela na filmu – mjuzikl, noir film, komedija, triler, džez na filmu, svjetska književnost na filmu, …), kao i upoznavanje sa manje poznatim kinematografijama kod nas (Kina, Izrael, Ukrajina, Indija, Češka, Mađarska …).

Poseban akcenat  je na  ciklusima  autorskog filma, nacionalnih kinematografija,  premijerama domaćih ostvarenja, večerima posvećenim domaćim filmskim stvaraocima (Boro Begović, Veljko Mandić, Momir Matović …)

Probirljiva i zahtjevna podgorička publika uživala je u ciklusima filmova: Klinta Isvuda, Kventina Tarantina, Al Pećina , Roberta Redforda, Tima Rota, Vudija Alena, Meril Strip,  ,  Književni klasici na filmu, Dani mađarskog filma, Velikani nezavisne produkcije, Neđelja indijskog filma, Dani češkog filma, Festival ekološkog filma , Dani ruskog filma, Dani kineskog filma, Džez na filmu, filmskoj reviji mjuzikala …

  • Likovni program

Likovni program obuhvata prezentacije kolektivnih i samostalnih izložbi umjetničkih radova i fotografija mladih i afirmisanih umjetnika. Izložbe prati izdavanje kataloga i publikacija. Zbog činjenice da je galerijski prostor ustupljen za potrebe realizacije projekta Američki ugao, izložbe likovnog programa organizuju se u holu Ustanove. U planiranju programa značajna je saradnja sa srodnim institucijama iz zemlje i regiona, stranim kulturnim centrima i nevladinim sektorom.

  • Informativno-edukativni program

Informativno edukativni program KIC-a realizuje se u skladu sa dva osnovna programska opredjeljenja: afirmacijom dijaloškog i interdisciplinarnog pristupa kulturno-umjetničkim i društvenim fenomenima i institucionalnom podrškom mladim književnim stvaraocima. Zbog raznovrsnosti oblasti, tema i načina prezentacije podrazumijeva zasebne programske cikluse, generalno odvojene u dijaloško-edukativni program i književni program. Kroz kreativne radionice, konferencije i panel diskusije, dijaloško-edukativni segment programa tretira različite oblasti kulture i umjetnosti i odgovara na aktuelne podsticaje savremenog duštva. Edukacija i uključenost mladih prioritetan je cilj ovako koncipiranog programa. U okviru književnog programa posebna pažnja posvećena je afirmaciji i podršci mladim književnim stvaraocima, pa je u februaru 2015. godine osnovan Forum mladih pisaca u KIC-u čiji je osnovni cilj stimulisanje i promocija rada mladih neafirmisanih pisaca. Kroz ovaj segment programa književna publika u prilici je da prisustvuje i predstavljanju autora savremene crnogorske književnosti i značajnih ostvarenja u aktuelnoj izdavačkoj produkciji.

  • Dramski program

Dramski program organizujemo kroz djelovanje pozorišta DODEST, Dramskog studija i Škole glume, koja u KIC-u djeluje u kontinuitetu. Tu je i  tehničko-organizaciona podrška gostujućim profesionalnim i amaterskim ansamblima. Produkcija dramskog programa obuhvata realizovanje premijera, koje se u zavisnosti od finansijskih sredstava, pored matične scene, izvode i na festivalima u zemlji i regionu. Nastupi gostujućih profesionalnih i amaterskih ansambala, potvrđuju činjenicu da je KIC mjesto prepoznatljive pozorišne saradnje.

Tokom razvoja ustanova se okreće modernim i eksperimentalim projektima u umjetnosti, pokreće alternativni teatarski izraz u okviru rada alternativne pozorišne scene DODEST  (Dom omladine – dramska eksperimentalna scena Titograd) i osniva Festival jugoslovenskog teatra, FJAT (1985-1991), te nakon raspada Jugoslavije, Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT (1996), što je glavni projekat pozorišnog programa ustanove.

Kroz DODEST i manifestacije FJAT i FIAT koje predstavljaju sintezu multimedijalnih projekata, prostor afirmacije alternativnih grupa i projekata, evoluirala je podgorička i crnogorska eksperimentalna scena. KIC pruža institucionalnu podršku pozorišnom amaterizmu kroz djelovanje Dramskog studij,a na scenama KIC-a predstave izvodi Gradsko pozorište.

 

DODEST

Sedamdesetih i osamdesetih godina XX vijeka KIC pokreće alternativni teatarski izraz u okviru rada pozorišne scene DODEST (Dom omladine-dramska eksperimentalna scena Titograd), osniva Festival jugoslovenskog alternativnog teatra FJAT, a nakon raspada Jugoslavije, Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT.

Prva predstava pozorišta DODEST je „Okovani prometej“ (1975), u režiji Slobodana Milatovića. DODEST zatim nastavlja sa realizacijom uspješnih premijera: „Marko Kraljević“, „Odjeljenje za kolektivnu psihoterapiju“, „Beket fest“, „Muzej biciklističkog ustanka u Crnoj Gori“ i mnogih drugih. Pionirsko iskustvo DODEST-a umnogome je doprinijelo modernim tendencijama u crnogorskom teatru. Predstave DODEST-a učestovale su na brojnim domaćim i stranim festivalima, a na njegovoj sceni, pozorišnu karijeru započeli su mnogi dramski umjetnici koji danas predstavljaju istaknuta imena u domenu scenske umjetnosti Crne Gore i regiona.

 

FIAT

Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) koji je organizovao KIC „Budo Tomović“ je utemeljen 1996. godine. Od utemeljenja imao je jasnu programsku koncepciju koja ga je svrstala među renomirane festivale na području Jugoistočne Evrope. Odvijao se pod pokroviteljstvom SO Podgorice, odnosno Sekretarijata za kulturu i obrazovanje. FIAT je nastao na najboljim tradicijama djelovanja scene DODEST koja je začetnik alternativnog pozorišnog izraza u Podgorici i Crnoj Gori. Baštinik je i  Festivala jugoslovenskog alternativnog pozorišta, kojeg je KIC organizovao u periodu od 1985. do 1991. godine. Nakon višegodišnjeg neodržavanja, septembra 2005. godine, manifestacija se uz finansijsku podršku Opštine Podgorica, vratila na kulturnu scenu. Sa FIAT-om je počela prva prava međunarodna aktivnost KIC-a „Budo Tomović“, odnosno njegove scene DODEST.

Posljednjih godina KIC pruža organizaciono-tehničku podršku realizovanju FIAT-a. Pozorišne manifestacije FJAT i FIAT stekle su međunarodni renome cjelokupnim programskim konceptom. Njihovo djelovanje kroz samostalne produkcije, kao i gostovanja renomiranih eksperimentalnih pozorišta sa područja bivše Jugoslavije i inostranstva, doprinijelo je boljem razumijevanju savremene teatarske prakse, uticalo na međunarodnu saradnju institucija i umjetnika, kao i stvaranje novih generacija profesionalnih dramskih umjetnika.

 

JAM – Mjesec poštovanja džeza

Mjesec poštovanja džeza (Jazz appreciation month) je  projekat koji  od 2010. godine  afirmiše džez muziku u Crnoj Gori. U saradnji sa Ambasadom  SAD-a,  sa oslanjanjem  na osnovnu ideju koja je proistekla sa tla Amerike i proširena  u svijetu, projekat je prilagođen potrebama crnogorske sredine. April mjesec  slavi  džez u svim oblicima – nudi edukativne, koncertne, filmske, likovne i druge programe; komunicira sa mladima i starima, studentima i profesorima, amaterima i profesionalcima.

Svi programi, uključujući i edukativne seminare i workshopove su besplatni za javnost, sa ciljem da se mladi, ali i šira publika, susretnu i upoznaju, uključe u prosec učenja i stvaranja džeza.  Ujedno, na taj način publika se povezuje sa vrhunskim predavačima, izvođačima i programskim sadržajima poput ciklusa filmova, izložbi, promocija, poetskih i drugih performansa i produkcija, te olakšava prilaz novom umjetničkom žanru XX vijeka.

  • Folklorni ansambl KIC-a „Budo Tomović“

Folklorni ansambl “Budo Tomović” osnovan je 1946. godine. Više od šest decenija igrom i pjesmom, širom Evrope i svijeta, s velikim uspjehom predstavlja Crnu Goru, otkrivajući bogastvo, raznovrsnost i ljepotu folklora. Igrajući umjetnički nadahnuto i iskreno, folklorni ansambl JU KIC ,,Budo Tomović’’, bio je rado viđen gost u gradovima Francuske, Italije, Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke, Rusije, Jermenije, Rumunije, Alžira, Bugarske, Grčke, Albanije, Holandije, Španije, SAD-a, Tunisa, Turske, Kipra, Norveške, Švedske, kao i svih republika bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovine, Slovenije, Kosova, Makedonije, Srbije i Hrvetske). Od mnogobrojnih nagrada i priznanja ističemo: Zlatnu artemidu u Efesu (Turska), Srebrnu medalju u Dižonu (Francuska), Nagrada za najautentičniji folklorni ansambl na balkanskom festivalu u Ohridu (Makedonija), Gran prix za muziku, nošnju i igru u Edirne (Turska), Nagrada za autentičnost i spektakularnost programa u Galati (Rumunija) itd. Ansambl je član UFA CG (Udruženja folklornih ansambala Crne Gore). Ove godine ansambl je odabran od strane stručne Komisije Vlade Crne Gore da predstavlja Crnu Goru na EXPO-u koji se održava u Milanu (Italija). Umjetnički direktor i koreograf Folklornog ansambla je Hasan Cano Đečević, a šef  Narodnog orkestra KIC-a „Budo Tomović“ je Šukrija Žuti Serhatlić.

 

  • American Corner (Američki ugao) je partnerski poduhvat Ambasade SAD-a u Crnoj Gori i Glavnog grada Podgorice, započet 2003. godine sa ciljem promocije američke kulture, obrazovanja i univerzalnih vrijednosti, u prostoru savremene biblioteke/kulturnog centra. Američki ugao je savršeno mjesto za boravak tokom dana ukoliko želite da čitate, učite ili pretražujete internet. Možete pozajmiti knjigu, časopis ili Kindl, film ili priručnik za učenje jezika. Ugao redovno organizuje aktivnosti – predavanja američkih i domaćih stručnjaka iz oblasti umjetnosti, politike, popularne kulture, tehnologije i sl; prikazivanje igranih i dokumentarnih filmova, čitalačke i debatne klubove čiji je cilj obogaćivanje znanja engleskog jezika i diskutovanje o aktuelnim događajima i različitim kulturama, kao i programe za djecu. Odnedavno, Američki ugao funkcioniše i kao savjetodavni centar mreže Education USA, gdje će učenici i studenti imati pristup tačnim, nepristrasnim, sveobuhvatnim, objektivnim i pravovremenim informacijama o koledžima i fakultetima u SAD.