PREMIJERA dokumentarnog filma „Zukva“ u KIC-u

Podgorička i crnogorska premijera dokumentarnog filma Zukva“ o koncertnoj turneji sevdah benda Divanhana biće održana 11. maja u Dodest sali KIC-a ” Budo Tomović” sa početkom u 20 h.

Podsjetimo,  mladi sarajevski sastav ”Divanhana” premijerno se podgoričkoj publici predstavio na koncertu u KIC-u, u aprilu prošle godine. Ovaj dokumentarac  će ujedno predstavljati prvu regionalnu promociju jednog dokumentarnog filmskog ostvarenja u produkciji Al Jazeere Balkans.

Bioskopska premijera filma  u Bosni i Hercegovini najavljena je za utorak 9. maja  u Sarajevu, dok će se dalje nastaviti premijerom 11. maja u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici, i na kraju  u Beogradu,  16. maja. U februaru 2016. godine bosanskohercegovački sevdah bend Divanhana započeo je koncertnu turneju Zukva, nazvanu po istoimenom trećem diskografskom ostvarenju.

Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, autohtone vrste kisele jabuke, kao svojevrsnog simbola historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, krenuli su na putovanje zemljama Balkana i Evrope. Ispunjeni sevdahom na svom krivudavom putu susretali su ozarena lica različitih tradicija i kultura, te kalemili na svoj muzički izražaj njihovu bisernu unikatnost.

Zajedno sa producentskim timom Al Jazeere Balkans, strpljivo su zabilježili priče sa istraživačima tradicije, ljudima iz struke, kako na sceni tako i iza kulisa.Priče, koje odzvanjaju u ehu njihovih koncerata sa naizgled sasvim običnim ljudima, koje na koncu ispisaše u etnomuzikološko i etnografsko dokumentarno filmsko ostvarenje imena „Zukva“.

„Koncertna turneja Zukva nesumnjivo predstavlja kulturološki i socijalni presjek našeg društva i stanja u našoj domovini, te širom regiona i Evrope. Kroz naš film smo željeli jasno prikazati priče sa terena, nebrigu o kulturi i cijelom sistemu funkcioniranja iste. Pokazali smo gdje sevdah pripada, kako kod nas tako i van naših granica. Na koncu, film bi trebao biti jedna jasna poruka mladim ljudima da u današnje vrijeme, koje ne obećava, moraju podignuti glavu i biti bolji sebi i drugima. Širimo sevdah i gradimo bolju budućnost za sve nas.“  kažu  iz benda Divanhana

AUTORI: NEVEN TUNJIĆ, NEDŽAD MUŠOVIĆ
DIREKTOR FOTOGRAFIJE: NERMIN FETIĆ, NENAD BARBUL
PRODUCENT: SEAD KREŠEVLJAKOVIĆ
MONTAŽA: KENAN PAŠIĆ
TONSKA OBRADA: BORJAN MILOŠEVIĆ, NEVEN TUNJIĆ
KAMERA: NENAD BARBUL, NERMIN FETIĆ, IVO LACMANOVIĆ, KENAN PAŠIĆ
TON: KENAN PAŠIĆ
GRAFIČKI DIZAJN: SAŠA PERIĆ
MUZIKA: DIVANHANA
PROIZVODNJA: PRODUKCIJA VISOKI ZA ALJAZEERA BALKANS

Ulaz je besplatan.

Dobro došli!