Premijerno u KIC-u: Damir Imamović Sevdah Takht

KIC “Budo Tomović” organuizuje koncert jednog od najpoznatijih sevdah umjetnika današnjice Damira Imamovića sa bendom Sevdah Takht, u subotu, 16.juna u Velikoj sali KIC-a sa početkom u 20h.

U sastavu SEVDAH TAKHT su perkusionista Nenad Kovačić, basista Ivan Mihajlović i violinistkinja Ivana Đurić. Imamović će podgoričkoj publici predstaviti novi album ’Dvojka’’ na kojem se prvi put potpisuje i kao autor tekstova- Album “Dvojka” objavljen je za poznatu izdavačku muzičku kuću Glitterbeat Records i već stekao svjetsku slavu, a dobio je pozitivne kritike od medija poput fRootsa, BBC-a i Guardiana. Sevdah Takht Damira Imamovića je posljednjih godina svirao na nekim od najvažnijih world music festivala u Evropi.

Damira Imamovića, domaći i strani mediji nazivaju “istinskim revolucionarom žanra sevdaha” i “kraljem sevdah muzike”. Unuk Zaima Imamovića, jednog od najpoznatijih muzičara u istoriji sevdaha i sin Nedžada Imamovića, u sebi nosi gen sevdalinke kao istinski nasljednik svog đeda i oca, doprinosi očuvaju sevdalinke, bogate i duge porodične tradicije. Jedan je od predvodnika “novog sevdaha”, muzičkog talasa moderne interpretacije bosanske tradicionalne pjesme, a ono što je upečatljivo je da se on ne oslanja samo na interpretaciju sevdalinki u novijim aranžmanima, već svemu pristupa istraživački, rušeći neke tabue u vezi sa sevdahom i njegovom važnosti u bosanskoj, ali i kulturi okolnih zemalja. Susrećući se s majstorima sevdaha, muzičarima, pjevačima i autorima ove umjetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara jedan poseban stil savremenog sevdaha.

Dodajmo da ćemo na dan koncerta organizovati u Hotelu “Ramada” press konfrenciju ovog umjetnika, a dan nakon koncerta, u nedjelju 17. juna njegovo besplatno predavanje ”Sevdah Lab”, u sali DODEST od 11h. Riječ je o Imamovićevom projektu ”Putujuća labaratorija sevdaha” u kojem promoviše istoriju i estetiku ove tradicionalne umjetnosti. Prije Podgorice ova predavanja održao je na mnogim prestižnim univerzitetima i muzičkim institutima u regionu, Evropi i Americi.

Karte će biti u prodaji od petka, 1. juna na biletranici KIC-a (9 – 20h) po cijeni od 10 eura.

Dobro došli!