PROMOCIJA ROMANA HADŽEMA HAJDAREVIĆA ”GDJE SI TI OVIH GODINA”

gdje_si_ti_ovih_godina

Promocija romana „Gdje si ti ovih godina“ bosanskohercegovačkog pisca Hadžema Hajdarevića, biće održana u KIC-u „Budo Tomović“ u srijedu, 20. septembra od 20:00 sati u Multimedijalnoj sali. O romanu će, pored autora, govoriti pisac Andrej Nikolaidis i književna kritičarka i spisateljica Milica Milenković.

Hadžem Hajdarević je poznati bosanskohercegovački pjesnik, prozni pisac, esejista, publicista, pisac za djecu, urednik i priređivač. Rođen je 1956. godine u Kruševu kod Foče. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, te diplomirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao profesor bosanskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu. Veoma je aktivan u kulturnom i društvenom životu Bosne i Hercegovine. Živi u Sarajevu i zaposlen je kao stručni saradnik na Institutu za jezik.

Objavio je više od dvadeset knjiga poezije, proze, publicistike, knjiga za djecu, te učestvovao u više uredničkih, manifestacijskih, književnih i lingvističkih projekata. Rane priče i pjesme objavljivao je u Životu, Odjeku, Licima i drugim ondašnjim bosanskohercegovačkim i jugoslovenskim listovima i časopisima, kao i u glasilima Islamske zajednice, najviše u Preporodu, gdje kao autor potpisuje seriju članaka Iverje – Zapisi o smrti, zapisi o životu.

Prva knjiga pjesama Seobe obala izašla mu je 1981. godine. Do sada je objavio dvanaest knjiga pjesama, izabranih stihova, više knjiga proze, kolumni i eseja, čime se ubraja u najplodnije savremene bosanskohercegovačke autore. Knjige odabranih stihova izašle su mu na francuskom, engleskom, slovenačkom, poljskom i njemačkom jeziku. Prevođen je i na arapski, turski, flamanski, mađarski, makedonski, danski, ruski, jermenski, italijanski i druge jezike. Posljednje objavljeno književno djelo je roman Gdje si ti ovih godina (Sarajevo, 2015).