PRVI PODGORICA FILM FESTIVAL

posterPrvi festival  igranog filma u Podgorici realizuje se u  organizaciji NVO Avvantura Montenegro, a  u saradnji sa Kulturno – informativnim centrom ”Budo Tomović” i Crnogorskom kinotekom. Ove godine Festival dobija svoje treće izdanje pod nazivom Podgorica film festival (prethodno Avvantura Montenegro film festival).

Festival će  biti otvoren u KIC-u,  23. septembra, podgoričkom premijerom  filma „Igla ispod praga“, reditelja Ivana Marinovića. “Igla ispod praga” je njegov debitantski dugometražni igrani film. Scenario je osvojio nagrade na Jerusalem Film Lab radionici 2014. godine, kao i na Cinelink programu Sarajevo Film Festivala iste godine. Svjetska premijera filma je bila u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala 2016-te godine.

Iste večeri , u velikoj sali   KIC-a „Budo Tomović“ Crnogorska kinoteka će po prvi put dodijeliti dvije nagrade: za izuzetan doprinos očuvanju i promovisanju crnogorske i svjetske filmske baštine – “Ratko Đurović” i za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti – “Kino-oko”. Nakon projekcije, nastupiće hrvatska pjevačica Sara Renar nagrađivana zagrebačka kantautorka,  koja iza sebe ima dva studijska izdanja. U posljednje dvije godine Sara je zabilježila oko 150 koncertnih nastupa širom regije, a najupečatljiviji bio je na novosadskom festivalu Exit, gdje je svojim nastupom otvorila  program main stage-a prije nastupa Manu Chao-a, kao i na ovogodišnjem izdanju Lake Festa u Nikšiću. U slučaju nepovoljnih vremenskih uslova, nastup će se održati u Knjižari Karver, od 22:30h.

U dva programska segmenta, dnevnom i večernjem, publika će imati priliku da prisustvuje projekcijama recentnih naslova regionalne i svjetske produkcije, od kojih se većina ne može naći na redovnom bioskopskom repertoaru.

 

ULAZ NA SVE PROJEKCIJE FESTIVALA JE BESPLATAN.

Dobro došli!

Program Festivala se može preuzeti na linku:http://www.kinoteka.me/novosti_16/09.2016/Program.pdf

Trailer festivala: https://www.youtube.com/watch?v=FVH9UQQ1Oy4