SNEŽANA BURZAN ZA FOS : ”KULTURNI ŽIVOT PODGORICE “KUCA” U RITMU KIC-a”

Direktorica KIC-a ‘’Budo Tomović’’ Snežana Burzan, sumira utiske za FOS i obećava da će i u 2019. KIC biti glavno mjesto kulturnih dešavanja.

Ove godine, na 53-godišnjicu postojanja Kulturno – informativnog centra ’’Budo Tomović’’ kao čelnica ove kuće ponosna sam i jako zadovoljna što je ’’srce kulture Glavnog grada’’ tokom cijele godine bilo glavni kreator kulturnih zbivanja u našoj državi i omiljena kulturna adresa svim Podgoričanima i Podgoričankama, a i šire. Kvalitetnim, ali istovremeno i inovativnim i aktuelnim programima,  intenzivno smo privlačili pažnju publike, pa smo ove godine na scenama KIC-a priredili čak 480 kvalitetnih umjetničkih  programa u kojima je uživalo  63 hiljada posjetilaca.

Od kada sam 2015. imenovana za direktoricu omiljenog kulturnog centra u Podgorici, sumirajući rezultate na kraju ovog četvorogodišnjeg mandata,a u susret, vjerujem, još jednom, zajedno sa uredničkim i organizacionim KIC timom uspjeli smo da realizujemo, vjerovali ili ne blizu 1,500 raznovrsnih  programa iz svih oblasti umjetničkog stvaralaštva u kojima je uživalo čak 220 000 posjetilaca. Samostalno ili u saradnji sa srodnim institucijama kulture iz cijele države, sa više od nekoliko stotina NVO-a, ambasadama u Crnoj Gori i van nje, istaknutim pojedincima, kreativcima, mladim stvaraocima i amaterima, brojnim partnerima – uspjeli smo da zadržimo status najposjećenije  institucije kulture u državi.

 

2018.– EVROPSKI I SVJETSKI UMJETNICI, PREMIJERE, PREPUNE SALE…

 

Vodeći se planom rada, ali i mimo njega, ove godine smo publici ponudili odabrane i kvalitetne programe,  ali i predstavili nove, mlade umjetničke snage Podgorice i Crne Gore.

Organizovali smo 90  koncerata, prikazali 120 filmova, odigrane su 53 predstave, organizovane 33 izložbe i upriličeno 119 književnih večeri, a bili smo domaćini 65 edukativnih predavanja, tribina, okruglih stolova. Od navedenog, zbilja sa ponosom ističem 70 premijernih programa.  Organizovali smo, treću godinu zaredom,  Manifestaciju kamernih dramskih ostvarenja MAKADO, koji je nadmašio sva očekivanja i kvalitetom i selekcijom predstava, ali i brojnošću publike.

Krajem jula i početkom avgusta održan je prestižni VII KIC-ov Ljetnji kamp za kamernu muziku koji je okupio oko 50 polaznika iz Evrope i svijeta i rezultirao uspješnim završnim koncertima. Sa ponosom ističemo da smo  izdali IV Zbornik radova Foruma mladih pisaca KIC-a pod nazivom ’’Bespomoćne riječi’’, organizovali višemjesečnu Radionicu kreativnog pisanja, ali i treći KIC-ov regionalni književni festival ’’Literitorija’’ koji je ugostio značajne pisce iz okruženja kao što su: Kozmin Perca, Lejla Kalamujić, Roman Simić, Đura Miočinović i drugi.  KIC Škola retorike pod rukovodstvom prof. Radovana Radonjića iznjedrila je šestu generaciju mladih govornika, a četvrti put za građane smo obezbijedili besplatan kurs Crnogorskog ora.

Ove godine  ugostili smo brojna domaća  i svjetska muzička imena: priredili dva koncerta vrsnih muzičara Amire Medunjanin i Bojana Zulfikarpašića, treći put na zahtjev publike ugostili fantastičnog Boža Vreća, ali i ’’kralja sevdaha’’ Damira Imamovića sa bendom. Publici se prvi put predstavio i muzičar Marko Louis, a za ljubitelje rok zvuka priredili smo koncert Nikole Vranjkovića sa bendom, kao i omaž kultnom rok sastavu EKV. Rasporodate sale bile su i  za muzičko – poetske večeri Ivana Bosiljčića. Udruženim snagama sa crnogorskim muzičarima i maestrom Sašom Magovčevićem  bili smo organizatori  velikog muzičkog događaja, Prvog festivala crnogorske narodne pjesme  ’’Stare note – novi zvuci’’ koji je publika sa oduševljenjem ispratila. KIC je producirao predstavu ’’Kaška’’ napisanu na crnogorskom  i romskom jeziku, u kojoj osim polaznika DODEST-ove škole glume, učestvuju i mladi Romi.  Ističemo i da smo bili domaćini i suorganizatori dvodnevnog muzičko plesnog događaja ’’Tradicija muzike  i plesa centralne Evrope’’ a na sceni  KIC-a predstavili su se sjajni ansambli i muzičari šest država Poljske, Mađarske, Češke, Austrije, Slovačke i Crne Gore. Pored brojnih, izuzetnih predstava koje smo ugostili,  odlične kritike pobrale su   ’’Mlijeko u prahu’’  NVO-a ATAK, a u koprodukciji KIC-a ‘’Budo Tomović’’, ali  i ’’Smrt fašizmu – o ribarima i slobodi’’ koja je produkt naše saradnje sa Reflektor teatrom iz Beograda.

 

prepuna sala u KIC-u

  • Žene u filmu i muzici, mladi talenti, filmski ciklusi…

 

Ovogodišnji aprilski Mjesec poštovanja džeza bio je  posvećen ženama u džezu, pa su se na scenama KIC-a, pred brojnom publikom,  predstavile svjetski poznate umjetnice ovog žanra: Nataša Mirković, Jasna Jovićević, Julija Hulsman a organizovane su i projekcije filmova. U fokusu našeg ovogodišnjeg filmskog programa bile su takođe žene, pa smo organizovali ciklus Filmske dame (Glen Klouz, Dajana Kiton, Nikol Kidman i Džulijan Mur) ali i prikazali najbolja ostvarenja čuvenih holivudskih diva Elizabet Tejlor, Merilin Monro, Džejn Fonda i Meril Strip, u omiljenoj podgoričkoj sali DODEST. U junu smo ugostili nesvakidašnji  ženski muzički sastav – Shamania danske umjetnice Marilin Mazur, sa devet vrsnih skandinavskih muzičarki, a ovaj program naišao je na izvanredne reakcije  publike.

KIC-ov ciklus Mladih talenata predstavio je muzičke nade crnogorske klasične muzike: Miloša Pavićevića, Vladanu Perović, Luku i Đinu Perazić.  Uspješno smo i ove godine realizovali naše dobro poznate i od publike prihvaćene revije: Pozorište na filmu, Zlatne komedije, Mjuzikl – filmska rapsodija, Svjetska književnost na filmu ali i prikazali aktuelna ostvarenja: finske, norveške, češke, mađarske, izraelske, poljske, slovačke i italijanske kinematrografije kao plod višegodišnje saradnje sa ambasadama ovih država.

Folklorni ansambl KIC-a ’’Budo Tomović’’  priredio je ove godine na nekoliko koncerata  širom Crne Gore, ali i dostojno predstavljao naš grad i državu van njenih granica, pa su ljepotu crnogorske igre i nošnje prikazali u Marseju , Ohridu, Puli, Antaliji;

 

 

  • Udruživanjem i podrškom do najboljih programa

 

Već godinama apelujem da se, u ovime ekonomski složenim vremenima, samo udruživanjem, umrežavanjem, koprodukcijama, saradnjom  i kroz komunikaciju može, u oblasti kulture,  doći do sjajnih rezultata o kakvim vam i govorim. Godinama unazad postižemo da sa ograničenim programskim budžetom osmislimo, planiramo i realizujemo brojne kvalitetne programe, a publika, cijeneći naš rad, i entuzijazam daje nam epitet pravog  ’’srca kulture’’ grada, ali i države. Sve to ne bilo moguće bez  neophodnih menadžerskih vještina, a to je prepoznala Unija poslodavaca Crne Gore koja me je ove godine, uz ostale,  nagradila priznanjem za  NAJ menadžerku u javnom sektoru  Crne Gore.

KIC ’’Budo Tomović’’ ostvaruje saradnju sa gotovo svim ambasadama i diplomatskim predstavništvima  u Crnoj Gori, ali i sa nekoliko van nje : Ambasada Indije u Beču, Ambasade Finske , Irana, Argentine i Meksika u Beogradu,  i na taj način ’’dovodi’’ kulturne projekte Evrope  i svijeta u naš Glavni grad i državu. Ove godine, prvi put smo uspostavili kontakt sa ambasadom Brazila u Beogradu. Nakon prošlogodišnje obnovljene saradnje sa Kulturnim centrom Novog Sada, i u 2018. nastvili smo da razmjenjujemo programe sa ovom institucijom. Zahvaljujući ovoj saradnji podgorička publika  upoznala se sa stvaralaštvom pisca Dušana Vejnovića, predstavljen je i renomirani časopis za teoriju i književnost ’’Polja’’ a ljubitelji fotografije imali su priliku da pogledaju jedinstvenu izložbu poznatog  fotografa Darka Dozeta i prisustvuju promociji njegove monografije. S druge strane, talentovana crnogorska  operska umjetnica Milica Dobaj održala je divan koncert u

novosadskoj Gradskoj kući. Plan i želja je  da se u Novom Sadu iduće godine  predstave i Forum mladih pisaca KIC-a,  KIC pop hor ali i mladi pijanista Andrija Jovović. Zajednički projekti realizovani su i  sa Turskim kulturnim centrom Yunus Emre, Francuskim institutom, Italijanskim kulturnim centrom.

Već 15 godina, imamo odličnu saradnju sa  kancelarijom  Američkog ugla koja kroz radionice i edukaciju, promoviše američku kulturu u Crnoj Gori. U KIC-u smo domaćini i brojnih tribina i okruglih stolova na temu  psihologije, zdravlja, alternativnih vidova edukacije. Trudimo se da svaki program i svaka aktivnost KIC-a, bilo da je u našoj produkciji ili plod saradnje – bude važan doprinos zajednici. Raduje me što je KIC danas, baš kao nekada Dom Omladine, jedno od omiljenih mjesta okupljanja mladih, pogotovo srednjoškolaca i studenata. Mladi su dio kulture, uključeni su i  zainteresovani, a činjenica da smo mi dijelom ’’krivci’’ za to, ogromna je satisfakcija.

Crna Gora ima mrežu gradskih centara kulture i sa svima njima rado sarađujemo. Nerijetko program koji ogleda podgorička publika u KIC-u, stigne i do Bijelog Polja, Kolašina, ali i Tivta, Kotora, Bara…i obratno jer želimo da u Podgorici vidimo produkcije i programe i iz drugih gradova, naravno u skladu sa načinom budžetskog poslovanja.

Sa posebnom pažnjom i odnosom brige  koju KIC razvija  prema djeci i mladima, godinama unazad podrška je Međunarodnom festivalulutkarstva kao i Festivalu folklora ’’Skoči kolo da skočimo’’. Ove godine bili smo domaćini i tri velika filmska festivala –  Podgorica film festival, Festival filma o ljudskim pravima  “Ubrzaj’’, AVI fest;

 

  • Miljenici publike – KIC pop hor

 

Ne mogu da ne spomenem, da je nakon godinu i devet mjeseci postojanja, jedinstveni podgorički KIC pop hor, napravio je  fantastičan rezultat, održavši više od 30 koncerata širom Crne Gore i objavivši svoj prvi spot za pjesmu ’’Bilećanka’’ i gostujući u spotu ’’Nesalomiva’’,  kao dio kampanje protiv nasilja nad ženama.  Kao menadžerka  hora, posebno ističem uspjeh projekta ’’Bez dileme – antifašizam’’  u okviru kojeg je održano 11 spektakularnih koncerata pod dirigentskom palicom prof. Saše Barjaktarovića, a za koje je vladalo nezapamćeno interesovanje. Partizanske i antifašističke pjesme u izvedbi ovog popuularnog hora opčinile su crnogorsku publiku, a koncerti su, pored Podgorice, održani u Nikšiću, Tivtu, Danilovgradu i nedavno Herceg Novom. Posljednji projekat na koji su  i hor i KIC jako ponosni, a i ja lično, je Montenegro POP festival koji je održan 18. decembra, kada je na velikoj sceni  uz hor pjevalo  30 crnogorskih muzičara. Na dvoipočasovnom koncertu, nakon dugo vremena, okupila se crnogorska muzička pop elita  među kojima su Knez, Marijana Zlopaša, Bojan Marović, Renata Perazić Stefan Filipović, Božo Bulatović,  Andrijana Božović i dr. podsjetivši publiku na velike pop hitove ali i  na to da nam ovakvih ideja i projekata treba više.

Kako KIC POP HOR dobija puno poziva za gostovanja, možemo da najavimo  i brojne nastupe ovog hora u 2019. kako u Crnoj Gori tako i u regionu.

  • KIC – najbolja kulturna navika

 

I pored izuzetnih rezultata koje postiže Kulturno – infromativni centar ’’Budo Tomović’’, i dalje nam je  prioritet da održavamo visoko postavljeni nivo i opravdavamo  povjerenje publike. Građanima je KIC  *najbolja kulturna navika*, a mnogima, kako i sami vole da kažu – drugi dom.  Sale  KIC-a su konstantno pune, i više nije čudno ni nama, a ni publici  da se često dnevno realizuje po tri i više, odlično posjećenih programa… I naši sugrađani su stekli naviku da komuniciraju sa nama preko fejzbuk, instagram i tviter stranice,  da se informišu putem našeg prepoznatljivog mjesečnog flajera i veb sajta kicpodgorica.me, da daju predloge i sugerišu šta/koga  bi voljeli da čuju i vide u KIC-u. Plan rada obuhvata ne samo programe već i ono što publici nije uvijek lako vidljivo, a to su ulaganja u zgradu, u sale i  održavanje. Uz podršku Glavnog grada, počeli smo dio po dio da rekonstruišemo zastarjelu veliku salu, pa je do sada  realizovano   nekoliko značajnih ulaganja i to: rekonstrukcija sistema grijanja i hlađenja, scenske mehanike tj cugova, kao i elektroinstalacione mreže.  Vjerujem da će se, uz pomoć i Glavnog grada ali i donatora,  u narednim godinama ostvariti i želja da se kompletno obnove i sjedišta u velikoj sali i nabavi nova tehnička oprema, što je neophodno, budući da se ovaj prostor KIC-a najviše koristi, ali i često daje na korišćenje drugim institucijama, udruženjima, organizacijama. Podsjećamo još i da je prethodne godine kompletno rekonstruisana sala DODEST, a u 2018. obnovljena  svjetlosna oprema u izložbenom holu.

Ove godine smo kroz donaciju Ambasade Češke obnovili  dijelom tonsku, svjetlosnu i scensku opremu koja će u značajnoj mjeri unaprijediti ukupnu poslovno – programsku politiku naše Ustanove.

Zahvaljujući još jednoj donaciji, ispred KIC-a odnedavno postoji i parking za bicikla, a uz podršku naših građana već dvije godine na platou ‘’živi’’ i naša biblioteka na otvorenom.

KIC je pozitivan primjer institucije koja afirmiše etničko i kulturno bogatstvo drugih nacija,  njeguje saradnju sa velikim brojem NVO-a koji se bave pitanjima osjetljivih društvenih kategorija i manjinskih grupa. Takođe, mnogo puta inicirali smo i brojne humanitarne aktivnosti,  nebrojeno puta  podržali. neprofitne akcije od opšteg dobra i interesa. Podsjetiću da smo upravo zbog toga, 2016. nagrađeni ISKROM za filantropiju –  za specijalan doprinos opštem dobru, a za 10 godina postojanja te prestižne  nagrade, jedina smo javna ustanova u državi koja je nagrađena ovim priznanjem.

  • 2019 – pojačavamo puls *srca kulture grada*

 

Već u januaru pripremamo naš IV MAKADO  koji i ove godine donosi odlične predstave, domaće i regionalne produkcije (ugostićemo Vesnu Čipčić, Zijaha Sokolovića i dr.), a u januaru će publika tradicionalno uživati i u najboljim mjuziklima. DODEST – ova škola glume vrijedno priprema teatar poezije koji če biti posvećen crngorskom pjesniku Mirku Banjeviću.  Za februar najavljujemo koncert  istaknutog muzičara Vasila Hadžmanova sa bendom, ugostićemo gudački kvartet Molinari iz Montreala. Mjesec poštovanja džeza naredne godine odvijaće se  pod temom ’’Mladi i džez’’.  a nastupiće, pored ostalih gitarista  Pippo Corvino (alias Filip Gavranović) i libanskim gitaristom Mahan Mirarab, zatim pijanista Enes Tahirović i bubnjar Slaven Ljujić i dr. Nastavljamo sa ciklusima Mladi talenti, Kompozitorke iz sjenke, a pripremamo i VIII Ljetnji kamp za kamernu muziku. Prvi put  bićemo domaćini Velikog džez orkestra Državnog univerziteta u San Dijegu, ali i II Festivala crnogorske narodne pjesme ’’Stare note – novi zvuci’’. Očekujemo i muzička iznenađenja od KIC pop hora.

U martu će naš Forum mladih pisaca proslaviti  četvrti rođendan, pripremamo i IV Literitoriju, a u okviru ciklusa Savremena crnogorska književnost ugostićemo domaće pisce. Filmski program naredne godine nam priređuje novi ciklus Velikani filmske režije a publika će uživati u najboljim ostvarenjima Stenlija Kjubrika, Federika Felinija, Bernarada Bertolučija i dr.

 

Pored bogatog plana i programa za sljedeću godinu,  uvjerena sam da ćemo realizovati još mnogo toga mimo njega. Raduje me to što  publika prepoznaje da  KIC na pravi način stvara zdravu kulturnu klimu u društvu, doprinoseći obogaćivanju duha i građana i grada. Rastemo i razvijamo se,  ali i postavljamo nove standarde kada je riječ o organizaciji kulturnih dešavanja. Uvijek ću apelovati da se za kulturu izdvaja više i da je neophodna veća podrška zajednice. Mi u KIC-u ’’Budo Tomović”,  nastavićemo našu važnu misiju, stvarajući i šireći još snažnije ljubav prema umjetnosti i kulturi.