Praznik muzike 21. jun uz Srđana Ivanovića i Modular

Povodom Praznika muzike, Kulturno–informativni centar ,,Budo Tomović” organizuje koncertnu premijeru projekta Srđan Ivanović Modular, 21. juna u Njegoševom parku u 19:30, u saradnji sa Francuskim institutom i Ambasadom Francuske u Crnoj Gori.

Koncert francuskih džez muzičara je dio programa  manifestacije Podgoričko kulturno ljeto koju realizuje Sekretarijat za kulturu Glavnog grada.  

Bubnjar Srđan Ivanović nastupiće sa kvartetom koji čine gitarista Manu Kođa, flautistkinja Ludivin Isambur i kontrabasista Mati Renjo.

Rođen u Sarajevu, odrastao u Atini, školovan u Amsterdamu i Utrehtu, Ivanović već deceniju uspješno stvara u Parizu i sarađuje sa brojnim muzičarima i sastavima sa francuske i holandske džez scene. Album Modular u izdanju “Rue Des Balkans/l'Autre Distribution” prvi je koji je objavio pod svojim imenom. Spajajući senzibilitete Istoka i Zapada, melodije i ritmovi Srđana Ivanovića sa smjelošću i duhom iskazuju njegovu želju za istraživačkim i inovativnim džezom.

Grupa se razvijala i nastupala  u klubovima, na scenama i festivalima u Parizu i  inostranstvu, često sa priznatim muzičarima poput flautiste Malika Mezadrija (poznat pod umjetničkim imenom Magic Malik) i saksofoniste Kristofa Panzanija, koji su takođe gosti na albumu Modular.

O ovom albumu i Srđanovoj muzici, stručna kritika i francuski mediji pored ostalog, ističu: „…ne očekujte nikakav folklor, nikakav kliše neobuzdanih fanfara. Nijansa i mašta ovdje imaju prednost.’’  La Croix (Yann Mens)

“Srđan Ivanović nam otkriva energično sviranje bubnjeva i udaraljki, protivotrov za dosadu.” Citizen Jazz (Alice Leclercq)

“Ivanovićeva ritmička muskulatura više nego drži sve na okupu.” NYC Jazz Record (Suzanne Lorge).

Dobro došli ste da zajedno proslavimo Praznik muzike – 21. jun, prvi dan ljeta.

Više o umjetniku:

Bubnjar i kompozitor Srđan Ivanović (1983) odabrao je bubnjeve, palice i činele kao  glavno “oružje” u  potrazi za oslobađanjem energije kroz muzičke susrete. On spaja melodični moderni džez sa muzičkim nasleđem Balkana i tome dodaje sve ono na šta nailazi na tom putu.

Na njega su u najranijem uzrastu uticale kasnovečernje muzičke sesije očevih prijatelja, koji je bio klasični gitarista i kompozitor. Počeo je da svira bubnjeve, uzimajući časove kod grčkog bubnjara Džordža Polihronakosa, a potom nastavio studije na Konzervatorijumu u Amsterdamu i Konzervatorijumu u Utrehtu u Holandiji. Boraveći tamo osvojio je nekoliko nagrada,  od kojih je najznačajnija nagrada na Holandskom džez takmičenju tokom džez festivala North Sea. Takođe je dobitnik stipendije koju dodjeljuje Fondacija Princa Bernharda zahvaljujući kojoj je studirao u Njujorku.

Posle studija osnovao je internacionalni bend Blazin’ Quartet, ponudivši svijetu novu formu balkanskog džeza sa elementima hip-hopa i elektronike. Kao lider, sa kvartetom Blazin’ je održao nastupe širom svijeta i objavili su četiri albuma.

Ko-lider je benda Ksenos, rok-džez balkanske grupe, kao i džez ansambla Nikolov – Ivanović Undectet  sa kojim se prošle godine predstavio u okviru Mjeseca poštovanja džeza u Crnoj Gori. Učestvovao je na preko dvadeset albuma  kao instrumentalista, a takođe je pisao muziku za film i pozorište.

Podijelite članak

0 comments on “Praznik muzike 21. jun uz Srđana Ivanovića i Modular

Comments are closed.