XIII Ljetnji kamp za kamernu muziku

Ljetnji kamp za kamernu muziku održaće se od 30. jula do 8. avgusta 2024. na Ivanovim koritima, u Turističko-edukativnom centru Lovćen. Trinaseto izdanje ovog projekta, okupiće 25 polaznika koje će podučavati međunarodno priznati muzički umjetnici i univerzitetski profesori: violinista Sreten Krstić i violončelista Dmitrij Prokofjev (gudački ansambli) i oboistkinja Ivana Dakić i klarinetista Veljko Klenkovski (duvački i mješoviti ansambli). Nakon 12 godina intenzivnih i inspirativnih izdanja, predstoji nam nova faza u radu s ciljem da okupimo što talentovanije mlade muzičare, uglavnom studente i napredne srednjoškolce (ne mlađe od 16 godina starosti).

Repertoar je prilagođen uzrastu i sposobnostima polaznika, njihovim željama ali i našoj namjeri da ga proširimo na muziku savremenih autora iz regiona (Milan Mihajlović, Ivan Brkljačić, Marko Kovač, Bobana Dabović Đurić i dr).

Ove godine naši polaznici uglavnom dolaze kao pojedinci. Samim tim rad na njihovom povezivanju i sastavljanju različitih kamernih ansambala predstavlja poseban izazov.

U nedostatku kvalitetnih pijanina, ovog ljeta posvećujemo našu pažnju kamernoj muzici za gudačke i duvačke ansamble. Na kampu će učestvovati po prvi put nadareni harmonikaši, koji će se oprobati u različitim formacijama i proširiti svoje iskustvo kamernog muziciranja. Zahvaljujići tome naš repertoar je bogatiji za djela Sofije Gubajduline, Rišara Galjana i dr.

U želji da afirmišemo kamernu muziku među mladim muzičarima iz Crne Gore, regiona i Evrope,  doprinesemo njihovom usavršavanju u ovoj oblasti kao i njihovom međusobnom upoznavanju i saradnji, kao organizatori projekta obezbjeđujemo polaznicima niz povoljnosti, od svakodnevnih besplatnih časova sa mentorima, prevoza (na relaciji Podgorica-Ivanova korita), do promocije i nastupa na završnim konceratima na Cetinju (7.08) i u Podgorici (8.08), u okviru ljetnjih kulturnih manifestacija Ljeto u prijestonici i Podgoričko kulturno ljeto.

Dobrodošli na 13. Ljetnji kamp za kamernu muziku!

Podijelite članak

0 comments on “XIII Ljetnji kamp za kamernu muziku

Comments are closed.