KLAVIRSKI RESITAL – SARA MARJANOVIĆ ,,OMAŽ HOAKINU RODRIGU” 16. OKTOBRA

Pijanistkinja Sara Marjanović  premijerno će održati klavirski resital pod nazivom ,,Omaž Hoakinu Rodrigu’’ (Homenaje a Joaquín Rodrigo)  povodom 25 godina od smrti kompozitora, a u čast obilježavanja Dana državnosti Španije. Umjetnica će nastupiti 16. oktobra na velikoj sceni KIC-a u 20 sati,  pod pokroviteljstvom ambasade Kraljevine Španije, a u  organizaciji KIC-a ,,Budo Tomović”.

Na programu su  su djela Svita za klavir (1923), Četiri komada za klavir, (1938) U sjenci Tornja Bermeha (1945), Četiri andalužanske slike (1946 – 1952) i Tri evokacije (1981).

O umjetnici:

  Pijanistkinja Sara Marjanović je rođena u Beogradu u porodici naučnika. Počela je da uči klavir u muzičkoj školi „Mokranjac” u klasi prof. Miroslave-Lili Petrović, gdje je pokazala izuzetne sposobnosti; sa 12 godina nastupala je kao solista sa orkestrom a u 13 godini izvela je svoj prvi restil. Već sa petnaest godina upisala je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Arba Valdme. Diplomirala je sa nagradom Univerziteta umjetnosti „Student generacije” kao najbolji diplomac, i sa nagradom iz Fonda „Emil Hajek” kao najperspektivniji mladi pijanista. Takođe na FMU stekla je zvanje Magistra umjetnosti.

Od 1991. godine živi u Španiji, gdje je na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Madridu završila dvogodišnju specijalizaciju za špansku muziku, u klasi izuzetnog španskog pijaniste Manuela Kara (Manuel Carra). Pored toga, pohađala je kurseve istaknutih ruskih pijanista i pedagoga Viktora Meržanova i Dmitri Baškirova, kao i španskog pijaniste Joakina Sorinanoa (Joaquín Soriano).

Prestižna izdavačka kuća SONY Classical je objavila 2001. godine Sarin dupli CD sa kompletnim djelima za solo klavir španskog kompozitora Hoakina Rodriga (Joaquín Rodrigo), koga je lično poznavala. Njen CD album je proglašen za „otkriće godine “u engleskom muzičkom magazinu Classic FM, dobio je dva puta po pet zvjezdica (za interpretaciju i tonski snimak) u engleskom časopisu BBC Music Magazine, zauzeo prvo mjesto među najboljim albumima u japanskom muzičkom magazinu “Ongaku no Tomo” i u španskom “Melomano”. Isto tako, Sarina izvođenja nalaze se na brojnim SONY-jevim diskovima uz istaknute umjetnike kao što su Zubin Mehta, Artur Rubinštajn, Vladimir Horovic, Marta Argerič, Glen Guld, Jevgenij Kisin, itd.

Učestvovala je na dobrotvornim koncertima, među kojima ističe Gala koncert „Music for Peace at UNESCO” u Parizu, 1999. godine, koji je emitovan na brojnim svjetskim televizijama i na kome je nastupila uz slavne umjetnike poput Zubina Mehte, Barbare Hendriks, Grejs Bambri, Montserat Kabalje, a voditelji programa su bili holivudske zvijezde među kojima Gregori Pek, Mariza Berenson i Sidni Poatje.

Uz karijeru koncertne pijanistkinje, Sara Marjanović je autorka i producentkinja edukativnog programa „Tragovima zvuka“ za najmlađi uzrast, koji čine knjiga-disk na srpskom i španskom jeziku (Tras la huella de los sonidos), multimedijalni koncerti, umjetnički video-spotovi i TV serija od 12 epizoda. O kvalitetu ovog edukativnog programa govore preporuke resornih Ministarstava u Srbiji i mišljenje Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji je odobrio da se ovaj program primijeni u predškolskim i školskim ustanovama. Slavni dirigent Zubin Mehta je istakao da „Tragovima zvuka“ predstavlja «upravo ono što je djeci neophodno: da se inspirišu i disciplinuju kroz muziku, kako bi se pripremili za životne zahtjeve.»

Izdavačka kuća „Europa Ediciones” objavila je nedavno na španskom jeziku Sarinu autobiografsku knjigu “Envuelta en sonidos” (Obavijena zvucima), koja je dostupna u više zemalja svijeta, a kojom Sara obilježava četiri decenije na muzičkoj sceni.

Više informacija: saramarianovich.com

Biografija kompozitora Hoakina Rodriga /Biografija-Hoakin-Rodrigo.pdf

Ulaz je besplatan

Dobro došli!

Podijelite članak

0 comments on “KLAVIRSKI RESITAL – SARA MARJANOVIĆ ,,OMAŽ HOAKINU RODRIGU” 16. OKTOBRA

Comments are closed.