KIC-ov jedinstveni teatar poezije u Kotoru, Tivtu i Bijelom Polju

1 2 3

 

Nakon odličnog prijema poetskog teatra “Glasovi lavirinta” Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici, performans će biti predstavljen u sali Centra za kulturu Kotor 30.juna od 20:30 na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, u okviru Omladinske scene.

Poetski teatar glasova, kreacija novog oblika performativne umjetnosti nastao je po uzoru na novu književnu vrstu “roman glasova”. Petnaest članova Foruma scenski izvodi autorsku poeziju, tematski i poetički različitu. Osjećajući iz različitih senzibiliteta duh ovog vremena, predstavljaju kolektivni glas jedne generacije. Lavirint u samom nazivu je metafora potrage ovih mladih ljudi, potrage za sobom, za smislom, za izražavanjem putem umjetnosti. Scenario je sastavljen izborom iz poezije: Đorđija Đukanovića, Irine Lakić, Ane Spahić, Nikole Ćorca, Alena Drpljanina, Anđele Matanović, Nataše Gudelj, Luke Boljevića, Milene Radević, Barbare Delać, Jelene Đurović, Alekse Đuričkovića, Marka Stanojkovskog i Jane Radičević.

Pored zaposlenih u KIC-u, realizaciju programa su pomogli: glumac Danilo Čelebić, kostimografkinja Vera Šoškić i reditelj Draško Đurović.

Direktorica KIC-a “Budo Tomović” Snežana Burzan izražava zadovoljstvo što je ovaj naš jedinstveni umjetnički projekat ovog ljeta pozvan na više prestižnih crnogorskih festivala među kojima se pored Kotorskog festivala izdvaja učešće na Inart Fest-u u Tivtu 30. jula i gostovanje na Ratkovićevim večerima poezije početkom septembra u Bijelom Polju.

„Mladi pjesnici koji se kao grupa okupljaju u KIC-u od februara prošle godine i sa čijim se radom publika mogla upoznati na nekoliko književnih događaja, kao i kroz zbornik zajedničkih radova „Raspoloženi za ptice“, kroz ovaj multimedijalni projekat na svoje stvaralaštvo upućuju i publiku koja nije samo književna, odnosno čitalačka. Zato nas mnogo raduje što će predstaviti i na pozorišnom festivalu“, kazala je Valentina Knežević, urednica Informativnog-edukativnog programa, koja ističe da je kroz ovaj izbor poezije i način predstavljanja na najbolji način dat uvid u teme koje njihova poezija dominantno otvara, a ovako sabrana mogla bi se posmatrati kao traženje, ppreispitivanje, suočavanje sa sobom i sa svijetom, uopšte promišljanje života i čovjekovog položaja u svijetu.

„Kad smo počeli da radimo, namjeravali smo da napravimo jedno estetizirano poetsko veče mladih, a kad su ti mladi ljudi počeli da govore svoje stihove, shvatio sam da se nalazimo pred planinom ostavljenih, izmučenih, izdanih i jetkih. Planinu je trebalo preći i spasiti se od tog hora koji je već gorio vatrom sa stoltinu lica. Ipak je ispalo poetsko veče“ – ističe reditelj Draško Đurović.

Podijelite članak

13 comments on “KIC-ov jedinstveni teatar poezije u Kotoru, Tivtu i Bijelom Polju

Comments are closed.