JAM 2019 / CIKLUS – DŽEZ NA FILMU

U okviru manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, od 8. do 10. aprila 2019. biće organizovana revija filmova “Džez na filmu” u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

Ovogodišnji filmski ciklus posvećen je velikanima džeza: Majlsu Dejvisu, Četu Bejkeru i Džonu Koltrejnu. Zahvaljujući saradnji sa Američkim uglom u Podgorici, prikazaćemo premijerno filmove novije produkcije: “Miles Ahead” (2015) , “Born to Be Blue” (2015) i dugometražni dokumentarni film “Chasing Trane” (2016).

U ponedjeljak, 8. aprila, igrani film Miles Ahead otvara fimski ciklus, uvodnu riječ o filmu imaće Damir Murseljević.

Ovo je biografski film o životu i muzici neponovljivog Milesa Davisa. Glavni glumac koji igra Dejvisa je ujedno i reditelj-debitant, Don Cheadle.  On se bavi burnim životom trubača Milesa Davisa stavljajući u centar pažnje  njegovu nadarenost, burne emocije i smisao za humor.  Film Miles Ahead nije film samo o muzici već i o onome što se proživljava u životu – propituje ko smo zaista, kako ćemo na kraju biti definisani i ko o tome odlučuje. Ideja filma nije vjerni prikaz njegovog života već je bitno kako drugi ljudi vide odnosno na koji način doživljavaju jednu muzičku legendu poput Milesa Davisa. Cheadle je prvensteno stavio naglasak na muziku odnosno na najvažnije segmente njegovog života  koji su ga definisali kao osobu i kao muzičara.

Film Miles Ahead je dobitnik nekoliko prestižnih nagrada i bio je prikaza na filmskim festivalima kao što su: New York Film Festival, Sundance Film Festival i drugi.

Drugog dana ciklusa filmova o džez velikanima u utorak 9. aprila prikazaćemo film “Born to Be Blue” reditelja Roberta Budreau. Pred samu projekciju o filmu će govoriti Sehad Čekić.

Glavni lik o ovom filmu je slavni trubač Čet Bejker koga igra poznati holivudski glumac Ethan Hawke. Ovaj film je takođe osvojio brojne nagrade u raznim kategorijama.

Film je opisan kao “polu-činjenični, polu-fiktivni”, na osnovu stvarnih događaja iz njegovog burnog emotivnog i umjetničkog života.

Na kraju ciklusa Džez na filmu u srijedu, 10. aprila, biće prikazan višestruko nagrađivani dokumentarni dugometražni film “Chasin Trane”iz kolekcije American Film Showcase.

Ovaj film potpisuje poznati filmski stvaralac John Scheinfel, koji je poznat upravo po dokumentacima o slavnim ličnostima posebno muzičarima. U filmu se pojavljuju mnoge poznate ličnosti iz svijeta muzike, ali i politike, od Koltrejnovog sina Ravija, njegovog umjetničkog saradnika, kontrabasiste Regija Vorkmana do bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona. Narator u filmu je glumac Denzel Vašington.

Chasing trane je film o umjetniku sa izvanrednim talentom čija muzika nastavlja da utiče na ljude širom svijeta. Film govori o životu i karijeri američkog džez saksofoniste i kompozitora Džona Koltrejna. Ovaj dokumentarac nudi pregled različitih faza života ovog umjetnika kroz mnoštvo porodičnih fotografija i snimaka njegovih izvođenja kao i kroz sjećanja porodice i prijatelja koji su ga voljeli, razumjeli i podržavali.

Ulaz je besplatan

Dobro došli!