SVJETSKI POZNATI PIJANISTA MAURICIO MASTRINI PREMIJERNO U KIC-u

Picture taken during a Cuba photo trip with Nikon School in November 2010.

KIC ”Budo Tomović”  sa zadovoljstvom najavljuje   koncert Mauricija Mastrinija,  jednog od najznačajnijih pijanista i najoriginalnijih kompozitora na međunarodnoj muzičkoj i instrumentalnoj sceni. Prvi put će se ovaj jedinstveni i svjetski poznati umjetnik predstaviti crnogorskoj publici u utorak 20.novembra, u Velikoj sali KIC-a sa početkom u 20h.

Njegova neosporna tehnika, koja mu omogućuje da, tokom svakog nastupa,  publiku dovede do ushićenja, potvrđuje ga  kao značajan orjentir na italijanskoj i međunarodnoj muzičkoj sceni. Prozvan  “Wild Heart” (Divlje srce) zbog svoje samotnjačke prirode, Mastrini je pravi  muzički “slučaj” na međunarodnoj sceni, ne samo zahvaljujući snažnoj emocionalnoj uključenosti tokom svakog nastupa, već i zahvaljujući originalnoj klavirskoj tehnici kojom je osvajao publiku širom svijeta.

Nije slučajno da je “Mastrini fenomen” osvojio i nastavlja osvajati kritičare i publiku: uspjeh na četiri kontinenta i nagrade koje je dobio za izvođenje Šumanove  “Fantazija op.17”,  koju je eminentni muzikolog Richard Allorto uvrstio u kolekciju  “The Masterpieces” (Remek-djela), koju je objavio Ricordi  ( CD sadrži i snimak Artura Rubinštajna) potvrđuje njegovu suštinsku ulogu u evoluciji modernog pijanizma. Popularnosti  Master-a (Učitelja) doprinijela je i njegova  prisutnost na internetu.  Održao je   koncerte  u vrlo specifičnom okruženju, kao što su “Koncert prvog snijega”, održanog u Folgaria Trento na 2.600 metara nadmorske visine, ili “Koncert za vodu” u termalnoj vodi u Montepulćanu, ili “Vatreni koncert”, kod vulkana Etna, na 2.000 metara u vrijeme erupcije, ili čak “Koncert na Mjesecu”  održan ispod zidina hrama Juno, u dolini hramova u Agriđentu. Ne manje impresivan bio je “Koncert u pustinji”, izveden u arapskoj pustinji u Dubaiju.

Mastrinijevi prvi muzički koraci desili su se u kovačnici njegova oca, praveći primitivne bubnjeve od praznih kanti za farbu i svirajući na njima. Smatran “čudom od djeteta”  od strane stručnjaka, Mastrini  je postao učenik Maestra Vincenza Vitale-a; izuzetno brzo je započeo put pijaniste koji ga je uskoro doveo do značajnih italijanskih koncertnih pozornica. Njegova brilijantna karijera prekinuta je 2000 godine zbog lične krize,a nastavljena je 2009 zahvaljujući njegovom snu i želji da se oproba u novoj vrsti umjetničkog izraza,tkz. “Muzika unazad”, koji predviđa sviranje nota unazad, od posljednje ka prvoj.

Od povratka na scenu do danas, Mastrini je održao preko 480 koncerata širom svijeta. Najvažnije i najpoznatije svjetske novine prate njegov rad, njegove izuzetno uspješne turneje i 7 objavljenih nosača zvuka (CD-ova) autorskih kompozicija, koji su distribuirani širom svijeta : “Il mio mondo al contrario” (Moj izokrenuti svijet), “Il profumo della musica” (Miris muzike), “Contrario” (Kontrast), “Terra” (Zemlja), “Fly” (Letjeti), “ESSENTIAL- piano and strings” u saradnji sa International Merenptah Orchestra, pod vođstvom dirigenta  Maestra Flavia Emilio Scogna.

U maju 2015 , izašao je njegov sedmi album , “PIANIST” , zasnovan na izuzetnoj tehničkoj virtuoznosti, a 2016 godine objavio je svoje novo autorsko djelo “HEART” , gdje je svoje otkucaje srca koristio kao ritmičku osnovu naslovne numere.

Ulaz je besplatan

DOBRO DOŠLI!