Treći KIC-ov regionalni književni festival Literitorija

poster Literitorija 2018

Od 25. do 27. aprila književni program biće u znaku LITERITORIJE – regionalnog književnog festivala koji organizujemo treći put, ove godine sa nazivom “Između kultura”. Za temu ima egzil – jedan od ključnih problema savremenog svijeta i temu književnosti od antičkih vremena do aktuelnog književnog stvaralaštva. Ipak, planiranim programom, ona će biti šire postavljena i tretirana sa nekoliko aspekata: kao tema djela, kao pozicija pisca (jezički, teritorijalno i egzistencijalno), i u pogledu književnog prevodilaštva, na šta sve treba da ukaže naziv “Između kultura”. Naši gosti ove godine su autori iz: Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine – i iz Rumunije.

U okviru glavnog programa festivala u kojem se vodi razgovor sa tri pisca (25. i 26. aprila), gosti će biti pisci: Andrej Nikolaidis, Roman Simić i Lejla Kalamujić prve večeri, i Vladimir Vojinović, Tanja Mravak i Miloš Živanović druge večeri festivala. Moderator tih razgovora biće književni kritičar Vladimir Arsenić. Naravno, ovi programi podrazumijevaju i čitanja.

Drugog dana festivala, od 18h biće predstavljeno stvaralaštvo rumunskog pisca Kozmina Perce, a razgovor sa njim vodiće pjesnikinja Slađana Kavarić.

Treće veče biće posvećeno književnom prevodilaštvu, a u tom programu gosti će biti prevodioci Marinko Koščec (francuski), Jelena Knežević (njemački),Đura Miočinović (rumunski) i Vladimir Arsenić (engleski i hebrejski). Program će moderirati književni kritičar Marinko Vorgić.

Dobro došli!